9 șosele montane din România care încep cu „Trans…”

Categories Idei de roadtrip

Unul din marile avantaje atunci când pleci cu mașina proprie în vacanță e că îți poți face traseul și îl poți schimba de pe o zi pe alta fără să încurci pe nimeni. Chiar dacă uneori asta poate înseamna un ocol mai mare, alegerea unui drum mai pitoresc în detrimentul celui mai rapid trebuie să fie regula de bază în orice călătorie cu mașina.

Pornind de la această regulă îți prezentăm 9 drumuri montane care au în denumire prefixul „Trans”, prefix pe care și l-au dobândit în urma faptului că sunt șosele care traversează o zonă muntoasă (mai înaltă sau mai puțin înaltă) și care oferă priveliști spectaculoase. Acest articol vine în completarea Drumuri de munte pe care trebuie să conduci vara aceasta.

TransSemenic

Județ: Caraș Severin
Ce localități leagă: Reșița – Slatina-Timiș
Lungime: 58km

Drumul TransSemenic a fost inaugurat în 2015, traversează masivul Semenic și ajunge la aproape 1000m. Poate fi de ajutor pentru un roadtrip în zona Cazanelor Dunării – Băile Herculane.

Traseu TransSemenic

TransRarău

Județ: Suceava
Ce localități leagă: Pojorâta – Chiril
Lungime: 28km

TransRarăul este un drum asfaltat în perioada 2014-2016 și ajunge la aproape 1500m până la Cabana Rarău unde e posibil să găsești zăpadă și în mijlocul verii. Este util de exemplu dacă mergi la o tură a mănăstirilor din nordul Moldovei.

TransApuseni

Județ: Cluj / Bihor
Ce localități leagă: Răchițele – Pietroasa
Lungime: 54km

Drum care își are altitudinea maximă la puțin peste 1200m și care ajunge la stațiunea Padiș (practic un platou montan). Este un drum cu vechime dar care până recent nu era practicabil mașinilor mici. Poate fi luat în calcul pentru o tură în zona Oradea / Cluj.

TransUrsoaia

Județ: Alba / Cluj
Ce localități leagă: Huedin – Albac
Lungime: 80km

Un drum inaugurat în 2016 care strabate zona deluroasă a Apusenilor și își are punctul maxim la 1000m în zona stațiunii Beliș. Este o zonă puțin circulată care poate face drumul Cluj – Alba Iulia mai lung dar mai frumos.

TransBucegi

Județ: Dâmbovița / Prahova
Ce localități leagă: Sinaia – Peștera Ialomiței
Lungime: 25km

Drum montan care traversează o parte din Platoul Bucegilor la altitudinea de 1600m dar care are dezavantajul că este foarte aglomerat în weekend-uri dată fiind apropierea de Valea Prahovei. Drumul nu are o ieșire pe cealaltă parte a muntelui așa că trebuie să te întorci pe unde ai venit.

Transalpina Pădurenilor

Județ: Hunedoara
Ce localități leagă: Bunila – Cernișoara Florese
Lungime: 5km

Un drum foarte puțin cunoscut din zona Ținutul Pădurenilor. Este un fost drum forestier asfaltat în 2019 care deși care o lungime de doar 5km oferă priveliști spectaculoase asupra munților Poiana Ruscă și Retezat. Este un ocol recomandat dacă mergi de la Hațeg la Deva (sau invers).

TransLuncani

Județ: Timișoara
Ce localități leagă: Luncanii de Jos
Lungime: 5km

O potecă montană de 5km tranformată în șosea aslfaltată în 2019. Dată fiind lungimea destul de scurtă, este genul de drum care el în sine este un obiectiv turistic. Drumul nu are ieșire în altă localitate, fiind nevoit să te întorci tot pe el. De vizitat dacă ești pe drumul Timișoara – Deva sau în zona Hațeg / Sarmizegetusa.

TransAlpina

Județ: Gorj / Valcea / Alba
Ce localități leagă: Rânca – Sebeș
Lungime: 116km

Cea mai înaltă șosea montana din România (~2100m) și cu cea mai mare lungime în gol alpin (~30km). Este un fost drum strategic militar asfaltat în 2015. Este o bună alternativă pentru traversarea din Oltenia în Transilvania.

traseu transalpina

TransFăgărășan

Județ: Argeș / Sibiu
Ce localități leagă: Curtea de Argeș – Cârtișoara
Lungime: 115km

Deși nu este cea mai înaltă șosea din România, Transfăgărășanul este cea mai spectaculoasă. Are punctul maxim la 2000m iar drumul strabate vai cu creste înalte unde poți găsi zăpadă și în timpul verii. În weekend-urile de vară poate fi foarte aglomerat. Este o alternativă bună pentru a ajunge din Muntenia în Transilvania.

traseu transfăgărășan
Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *