Avantajele și dezavantajele unei vacanțe cu mașina

Categories Utile

În articolul următor nu vrem să te convingem că a călători cu mașina e cea mai bună vacanță pe care o poți avea, însă cu siguranță nu e nici cea mai proastă. Punând în balanță avantajele și dezavantajele pe care noi le-am considerat cele mai importante, vei putea decide singur/ă dacă e genul de vacanță pe care ți-o dorești și de care te-ai bucura.

Când ne referim la o vacanță cu mașina scoatem din discuție drumurile al căror obiectiv este să te ducă din punctul A în punctul B. De exemplu dacă ai rezervat 7 zile la Eforie și singurul obiectiv al mersului cu mașina e să te ducă până acolo într-un timp cât mai scurt, cu greu poate fi numită vacanță cu mașina.

Avantaje

Oprești unde vrei / Te poți răzgândi

Ai văzut un indicator către un obiectiv turistic de care nu știai? Când ești cu mașina proprie te poți hotărî în câteva secunde dacă să oprești sau nu. Ai aflat că mâine plouă în zona în care trebuia să ajungi? Poți schimba traseul. Un antiexemplu ar fi excursiile cu autocarul unde opririle sunt programate și limitate ca timp.

Comoditate

În mașină poți sta îmbracat cum vrei, poți controla temperatura, volumul zgomotului etc. Sper să nu prindeți vreodată un zbor de 4-5-6 ore cu un copil agitat tot drumul.

Poți avea bagaje mai multe

Față de mijloacele de transport public, îți poți lua cățelul, purcelul, trotineta sau orice știi că ți-ar face vacanța mai plăcuta fără să plătești în plus sau să-ti bați capul cu siguranța lor. Dacă nu îți iei frigiderul și mașina de spălat în portbagaj, costul pe combustibil pe care-l vei plati în plus e insignifiant.

Peisaje mai bune 

Niciun mijloc de transport public care există nu va alege un traseu mai lung dar mai pitoresc dacă asta nu se reflectă în prețul pe care-l plătești. Peisajele cu adevărat frumoase sunt în afara autostrăzilor. Deasemenea „adevărata lume” se află departe de cele mai cosmopolite orașe și alegând trasee mai puțin cunoscute poți descoperi cum traiesc cu adevărat oamenii din zona respectivaă și poți afla adevărul din spatele fotografiilor de pe Facebook.

Relaxare

Combinația potrivită de vreme, drum, muzică sau companie te pot aduce într-o stare de relaxare soră cu meditația și care te poate ajuta să vezi lumea cu alți ochi.

Dezavantaje

Nu e cea mai rapidă variantă

Cum am spus în primul paragraf, dacă obiectivul principal e să ajungi cât mai rapid din A in B, poți apela cu încredere și la transportul public mai ales dacă distanțele sunt mari. Dacă sunteți limitati de timp și trebuie să fiți într-un anume loc la o anumită ora (de exemplu un traseu care ar implica trecerea cu un ferry la ora fixă) e ok să vă luati o marja de cel puțin 30min față de ce indică aplicațiile de navigație în timp real gen Waze sau Google Maps. Nu e a bună dacă ajungi să stai cu ochii pe ceas când ești într-o vacanță cu mașina.

E mai scump

Cu cat distanța e mai mare, cu atât și costul pe care-l plătesti în plus față de transportul public e mai mare. Pe lângă combustibil, mai există taxe de autostradă, parcare sau chiar amenzi.

Costuri neprevazute

Faptul că pleci cu mașina pentru câteva mii de km necesită niște investigații și pregătiri (deci cheltuieli) pe care probabil le mai puteai amâna câteva luni.

Pentru călătoriile în afara țării și nu numai, recomandăm asigurarea de la 9695.ro, adica în caz că ai probleme cu mașina într-o țară/zonă pe care n-o cunoști, poți suna pe cineva care îți poate rezolva problema.

Timp pierdut în trafic

Pe orice drumuri ai merge, inevitabil vei da de ambuteiaje. Fie că-i ora de varf și că e ceva normal, fie că sunt accidente sau alte tipuri de dezastre, trebuie să te aștepți la ele și să nu le consideri ceva neprevăzut. Se întâmplă, nu le poți controla, ce nu poți controla nu te poate atinge 🙂

Timp consumat pentru plănuire

Dacă pleci cu avionul sau trenul, singura bătaie de cap e despre cumpărarea biletului și cum ajungi la aeroport/gară. Cu mașina, povestea e puțin diferită și trebuie să pierzi ceva timp găsind traseul ideal (mai ales dacă vrei să legi anumite destinații). Dacă te bazezi doar pe indicațiile directe date de GPS de la A la B, cel mai probabil drumul va fi doar pe autostradă și va fi mai degrabă călătorie decât vacanță.

 

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

1 thought on “Avantajele și dezavantajele unei vacanțe cu mașina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *