Belogradchik – decor de „Avatar” în Bulgaria

Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorie

Nu cred că e cineva care să nu știe filmul Avatar, probabil e filmul cu care majoritatea dintre noi am descoperit efectul 3D și care pentru 3 ore ne-a transpus într-o lume de poveste. Ca aproape orice film de Box Office și mai ales unul regizat de James Cameron, vă puteți imagina că majoritatea filmului e făcut pe calculator. Singurul sâmbure de adevăr din toate acele scene sunt anumite secvențe filmate (apoi prelucrate) într-un parc național din China.

Dar pentru că e destul de greu de ajuns cu mașina până în China, am descoperit pentru voi un loc cu peisaje mai puțin impresionante decât cele din film, dar destul de greu de găsit încat să merite 400 km de condus. Se numește cetatea Belogradchik și se află în Bulgaria, în districtul Vidin (da, acel Vidin de-l știm din cărțile de istorie).

Bineînteles, întâi acolo au fost stâncile și la un moment dat cineva a hotărât să facă economie de zidărie și a construit o cetate în interiorul lor. Zona cetății este cea mai înalta dar toată depresiunea este plină de astfel de stânci de diverse marimi.

Distanța îl face destinația perfectă pentru un weekend de vară cu plecare sâmbata la 7 dimineață și întoarcere duminica seara. De la Craiova la Calafat este drum proaspăt asfaltat de câțiva ani și destul de puțin circulat, peste Dunare există pod (cu 4 benzi nu ca cel de la Giurgiu) iar prin Bulgaria e pustiu. O plăcere să conduci. La destinație există parcare cu plată fix la intrarea în cetate.

E posibil ca în mijlocul verii (iulie/august) să fie destul de cald pe stânci dacă ajungi la ora prânzului, așadar să fii pregătit/a cu apă, pălărie și haine răcoroase. O varianta ar fi să alegi o cazare cu piscina precum Hotel Skalite  și să lași vizitarea cetății la apus. Să iei in calcul că ai nevoie cam de 1.30h cât să te plimbi prin toate zonele și să faci poze către toate punctele cardinale.

Pe drumul de întoarcere mai ai 2 obiective de bifat. Unul din ele este la 22km distanță de Belogradchik și anume peștera Magura (Magura Cave), o peștera recunoascută mai puțin pentru vechimea ei (15 milioane de ani) dar foarte cunoscută pentru lungimea ei (peste 2km). Devine înfricoșător la un moment dat că tot mergi și nu mai ajungi la ieșire. O să-ți dai seama cat de mult ai mers atunci când odată ieșit, trebuie să te întorci pe afară către intrare unde ai parcat.

Al doilea obiectiv interesant se găsește în Vidin, pe malul Dunarii și se numește Baba Vida, o cetate veche de 1000 ani. După ce vizitați 1h cetatea, căutați un vapor-restaurant parcat pe Dunare pentru o masa la apus și apoi înapoi spre casă.

O altă variantă de program poate fi vizitarea sâmbătă a Belogradchik și a peșterii, înnoptat la Vidin (Hotel Neptun, cu piscina și saună), apoi vizitat duminică Baba Vida și înapoi spre casă.

Costul acestui roadtrip cu plecare din București este de ~600 lei/2 persoane (drum, cazare, mâncare și intrări obiective).

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

1 thought on “Belogradchik – decor de „Avatar” în Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *