Roadtrip de weekend pe coasta Mării Negre în Bulgaria

Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorie

Deși avem 245km deschidere la Marea Neagra, nu putem spune că avem un țărm prea turistic pentru pasionații de călătorit cu mașina. Drumurile care merg paralel cu țărmul sunt la 5-10km depărtare iar în afara stațiunilor (unde mai găsești câte ceva de vizitat), avem doar câteva cetăți care pot fi considerate obiective turistice și unde merită oprit.

Pornind de la această dorință de roadtrip pe coastă, ne-am uitat la ce alternative avem la vecinii bulgari. Cum spuneam într-un articol mai vechi, atunci când ai doar un weekend la dispoziție, cea mai ok varianta de a calcula unde să mergi e să tragi un cerc cu o raza de 3-400km în jurul orașului tău și destinația trebuie să fie cuprinsă în acest cerc.

 

Concluzia a fost clară: mers cât mai rapid până la Nessebar și de acolo continuăm pe coastă spre nord vizitând tot ce se poate până intrăm iar în Romania pe la Vama Veche. Traseul complet are ~800km și într-un weekend în afara sezonului estival nu pune probleme nici unui începator într-ale șoferiei.

Sâmbăta dimineață se pleacă prin Giurgiu-Ruse spre Nessebar. Fiind un drum de 4h, ora 9:00 ar fi o oră bună de plecare, ajungând la destinație la fix pentru masa de prânz.

Nessebar

Ce e interesant aici este orașul vechi, o peninsulă de doar 800m lungime și vreo 400 lățime care încă păstrează un aer medieval și care face parte din patrimoniul UNESCO. Nu veți avea probleme să găsiți un loc de luat masa, zona fiind una turistică și pietonală.

Plimbarea și pranzul in Nessebar n-ar trebui să ia mai mult de 3 ore, urmând ca în aceeași zi să plecăm spre următoarea destinație și locul de înnoptare, Varna.

Varna

La doar 100km distanță de Nessebar, Varna este cel mai mare oraș de coastă din Bulgaria, comparabil cu Constanța doar că ceva mai bogat în obiective turistice. Aici e o listă cu toate obiectivele, lăsând la atitudinea fiecăruia să aleagă ce îl interesează mai mult. Timp pentru toate oricum nu este în câteva ore.

Pentru cazare recomandăm Hotel Perfect, un hotel boutique cu parcare și localizat aproape de zona pietonală.

Alte hoteluri pentru toate buzunarele și gusturile.

Balchik

Duminică dimineată, după câteva ore petrecute pe la diverse obiective turistice prin Varna, am pornit spre Balchik la 50km distanță. Daca nu mergeți în plin sezon, alegeți drumul care merge pe lângă mare și care trece prin stațiunile cele mai populare din Bulgaria. Doar cât să vă faceți o idee de ce aleg românii să-și petreacă vacanțele aici.

Balchik-ul, cândva parte din Romania a fost ales de regina Maria ca loc pentru construcția unei reședințe de vară și așa a apărut palatul din Balchik. Bine întreținut, pozabil, așezat pe malul mării, vreo 2h să vă tot plimbați prin grădini și încăperi.

Dalboka

Dupa atâta plimbare a sosit și vremea prânzului. La 15 minute de Balchik se află Dalboka, un loc foarte cunoscut și renumit pentru fructe de mare, în special scoici. Ospătarii sunt deja obișnuiti cu românii, unii chiar au învățat limba și sunt acceptați și bani românești.

Kaliakra

Ultima destinație de vizitat este capul Kaliakra, la vreo 20km de Dalboka, o peninsulă care „intră” cam 1km în mare. Cândva aici a fost o cetate ale cărei urme se mai văd prin diverse locuri. Pică la fix după masă o plimbare de 30 min până la „poarta către mare”, un loc pozabil din cel mai îndepărtat punct al peninsulei.

De aici până în Vama Veche mai sunt 20km, urmând încă vreo 3h până în București.

Cam ăsta a fost planul nostru, perfect realizabil într-un weekend și cu obiective cât mai diverse.
Cum ți se pare?

Costul acestui roadtrip cu plecare din București este de ~800 lei/2 persoane (drum, cazare și mâncare).

 

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

1 thought on “Roadtrip de weekend pe coasta Mării Negre în Bulgaria

  1. Superb…am vizitat si eu Bulgaria in vara asta..fara Nessebar si Kaliakra…dar m am îndrăgostit instant de Balcic si am văzut su Tuylenovo…de vis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *