Roadtrip în Scoția (Isle of Skye și Highlands)
Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorieÎn martie 2019 ajunși fiind în Anglia pentru un eveniment în familie, nu puteam rata ocazia și pentru a face un roadtrip. Am ales Scoția pentru că era destul de aproape, era mai ofertantă din punct de vedere turistic și credeam noi că va fi mai ieftină decat aceeași experiență prin Anglia.
Dacă nu ești interesat de varianta scrisă, te poți uita la vlogurile de mai jos.
Abonează-te la canalul roadtrips.ro de YouTube pentru a fi la curent cu toate video-urile noastre.
Organizarea
Față de alte roadtrip-uri, pentru ăsta nu a trebuit să ne batem capul prea tare, drumul Romania-Anglia nefiind parte directă din itinerariu iar mașina a fost împrumutată din familie. Cumva a fost ca un roadtrip în Romania unde doar ne-am urcat în mașina și-am plecat la drum.
Ca o mică paranteză, în Anglia nu e așa simplu să împrumuți mașina cuiva care nu locuiește în UK, fiind nevoie ca șoferul să fie trecut în asigurarea proprietarului (pentru care se plătește o taxă). Bineînteles că se poartă și „ia cheile și du-te” pentru că sunt mici șansele să te oprească poliția, dar e important de știut pentru cei mai slabi de inimă 🙂
Mulțumim TruckerBoy pentru mașină.
Dacă ar fi fost să plecăm din România musai pentru acest roadtrip, zborul ar fi trebuit să fie în Glasgow sau Edinburgh.
Planul
Știind că avem doar 5 zile la dispoziție primul pas a fost să identificăm zonele ofertante din punct de vedere al obiectivelor turistice, ca mai apoi să alegem una și să facem itinerariul detaliat.
Am ajuns în urma documentării să alegem zona Highlands și Isle of Skye. Dacă e ceva ce ne-a atras la Scoția în primul rând sunt drumurile acelea izolate fără vreo localitate pe zeci de km. Și exact asta am găsit. Bineînteles, fiind pentru prima dată aici nu am ignorat nici marile orașe.
Exceptând drumul Anglia-Scoția care a fost pe autostradă, în rest am mers doar pe drumuri naționale (cu o bandă pe sens) și calculând așa ochiometric aș zice că am avut o medie de condus de 3-4h/zi.
Experiența și-a spus cuvântul și am reușit să bifăm toate obiectivele pe care ni le-am propus, mergând în ritm de vacanta și ajungând în fiecare zi la destinație înainte de apusul soarelui.
Ca și până acum, cazările le-am stabilit de pe o zi pe alta folosind aplicația mobilă de la Booking.
Experiența
Cu condusul pe partea stângă aveam deja experiența din Cipru așadar n-a mai fost o problemă fiind de-al casei încă din primele minute de condus.
Știai ca..
În 1967 Suedia a fost ultima țară care și-a schimbat sensul de mers? Și a ieșit mare haos În primele zile 🙂 Sursa
În prima zi am plecat de undeva de la 300 mile distanță de Scoția cu scopul de a ajunge în capitală, Edinburg. Pe parcursul a 4h de condus a plouat și a ieșit soarele de câteva ori așa că am tras rapid concluzia ce fel de vreme ne va aștepta în zilele următoare (una foarte schimbătoare).
Ne-au primit la hotel înainte de ora de check-in, am parcat mașina și-am luat-o la pas. Hotelul pe care noi l-am găsit convenabil se numește Leonardo, este unul de tip business dar noi l-am ales din privința localizării și al faptului că avea parcare proprie (și mai ieftină decât parcările publice – unde în principiu e 1liră/oră în intervalul 8-18).
Edinburg (deși e capitala) nu e cel mai mare oraș din Scoția dar este cel mai turistic. Punctul zero al orașului este Edinburg Castle locul de unde ne-am pornit și noi ziua. Traseul pietonal pe care-l fac majoritatea turiștilor este cel dintre Castle și Palatul Holyrood urmând ca la apus să urce dealul la Arthur’s Seat.
Orașul e împărțit în două zone, orașul vechi (cel din jurul castelului) și orașul nou (spre mare) dar ce ne-a placut e că și zona nouă a preluat din stilul arhitectural al celei vechi așa ca nu ai impresia că ești în doua lumi diferite.
Pentru o experiență full în Edinburg estimez că ar fi nevoie de minim 2 zile dar nici n-am simțit că am pierdut ceva în cele 6-7 ore cât ne-am plimbat pe jos.
Vlog Ziua 1
În ziua 2, înainte de a pleca spre următoarea destinație, am ținut musai să vedem Yacht-ul Regal Britannia, un yacht cum puține poți vizita în lume. Practic a fost palatul plutitor al Queen Elizabeth timp de ~30 ani și care a fost retras din circulație în 1997. Am aflat aici o multime de informații inedite (pe care le poți vedea în vlogul de mai jos) și l-aș pune primul pe lista obiectivelor din Edinburg.
Părăsind orașul, următoarea destinație era la doar 120 mile depărtare așa că ne-am bucurat de peisajele de pe drum și am vizitat și 2 castele. Castelul din Stirling și Doune Castle. Costul de intrare pentru un castel variază între 10-20 lire/persoană. De fiecare dată când vizităm ceva, căutăm să aflăm și ceva informații de cultură generală și asa am aflat că Doune a fost scena de filmare pentru Game of Thrones (ca și Winterfell, castelul casei Stark).
De-a lungul zilei relieful a trecut de la câmpie la deal și de la deal la munte, ajungând aproape de finalul zilei printr-o zonă foarte pitorească, Glencoe Valley. Ne-a placut așa de mult acest traseu încât l-am mai facut odată și la întoarcere.
Pentru cazare pusesem ochii pe un hotel sub forma de castel din Ballachulish dar n-am reușit să mai găsim locuri libere așa că ne-am orientat spre o localitate apropiata, Onich, unde am găsit un hotel clasic englezesc amplasat la malul unui lac.
Vlog Ziua 2
După ce am trecut valea Glencoe deja eram în zona așa numită Highlands. Adică numai dealuri și munti oriunde te-ai uita. Datorită peisajelor, Scoția a fost folosită ca și platou de filmare pentru o mulțime de filme.
Primul obiectiv al zilei a fost viaductul Glenfinnan, cunoscut și ca podul Harry Potter. În timpul verii pe aici circulă un tren turistic cu aburi (Jacobite) și dacă prinzi momentul când trece peste acest viaduct, e un moment destul de interesant. Din păcate în perioada când am fost noi, acest tren nu circula așadar ne-am mulțumit doar cu aspectul viaductului.
Vreme de 2h am fost deturnați de la planul nostru pentru că am avut ghinionul de a face pană (fără a avea roata de rezervă). Am găsit pe internet un service într-o localitate apropiată care a trimis o platformă să ne ia și să ne ducă la atelier. Au trebuit să schimbe cauciucul cu totul pentru că pana a fost cauzată de un șurub lung de vreo 10cm. Cost total: 170 lire.
Până la destinație am trecut din nou printr-o vale foarte pitorească dar din păcate vremea era una întunecată cu ploaie și n-am putut vedea prea multe. Cu neprevăzutul cu pana, tot am ajuns pe lumină în Portree, capitala Isle of Skye.
Deși Isle of Skye dispune de o mulțime de locuri de cazare, nefiind sezon nu sunt foarte multe deschise iar cele care sunt, au prețuri destul de mari. Am găsit cu greu o cameră privată la un hostel la costul de 65 lire. Puțin cam mult având în vedere că urmatoarea zi a trebuit să strângem noi lenjeria și prosoapele să le ducem la curățătorie 🙂 Practic am făcut jumătate din treaba menajerei.
Vlog Ziua 3
Isle of Skye a fost punctul terminus al roadtrip-ului nostru in Scoția. Este un loc recunoscut pentru peisajele sale izolate si pentru traseele de trekking pe care le poti face fiind un obiectiv de tipul natura.
Ne-am început ziua cu un scurt traseu de trekking spre The Storr, o formațiune stâncoasă aflată la 1h de mers pe traseu (destul de pieptiș). Cu cât urcam mai mult cu atât și ceața devenea mai densă așa că n-am ajuns să le vedem dar ne-am bucurat de mișcare și de atmosfera de film de groază 🙂
De-a lungul zilei am dat o tură insulei și am oprit peste tot unde era marcat un viewpoint. Ne-am bucurat de drumul pustiu pentru că o bună parte din el avea o singură bandă de mers.
Un obiectiv important pe care l-am găsit închis (regula e că sezonul începe odată cu Paștele) a fost Castelul Dunvegan. Am încheiat ziua cu un alt scurt trekking de 1h la Fairy Pools, o formațiune de mini cascade cu apă turcoaz.
Cazarea am ales-o imediat la ieșirea de pe insulă, aproape de primul obiectiv pentru ziua de mâine. Nu aveam foarte multe opțiuni în zonă nefiind niciun oraș mare ci doar sate/comune la distanțe destul de mari unele de altele.
Vlog Ziua 4
În ziua 5 am început drumul de întoarcere și deși aveam mai multe opțiuni, am ales să ne întoarcem în mare parte pe același drum pe care am venit pentru că ne-au placut peisajele din ambele văi pe care le-am trecut. Vremea deja era mai bună așadar aveam ocazia de data asta să le vedem cu alți ochi.
Prima oprire pe traseu a fost la castelul Eilean Donan, un castel destul de modern amplasat la malul unui lac. Și el platoul de filmare pentru mai multe filme, cel mai cunoscut fiind serialul Highlander (Nemuritorul) cu Duncan McLoud. Din păcate e interzis fotografiatul în interior dar trebuie să mă credeți că e de vizitat.
Conform Waze aveam un drum de puțin peste 4h până în Glasgow adică timp berechet să mai vedem și alte chestii de pe traseu. Și mi-am adus aminte că mi-a rămas Scoția în minte dintr-o scena din James Bond, Skyfall. Am făcut rapid un research și am aflat că undeva prin Valea Glencoe a fost filmată fix scena care mi-a rămas în minte. Folosind coordonatele pe care le-am găsit pe internet, am ajuns la locul potrivit.
Cu cât ne îndepărtam de Highlands și ne apropiam de Glasgow cu atât vedeam și soarele mai des. E așa o bucurie care te cuprinde când vezi cerul albastru dupa câteva zile doar de nori 🙂
Am ajuns mai repede decât speram noi în Glasgow și avand încă 2-3 ore de lumină am hotărât să ieșim la plimbare. Având cazarea în zona Universității din Glasgow, a fost primul obiectiv la care am ajuns. Era vineri, ora 17 așadar nu mai era nimeni pe acolo și ne-am putut plimba în voie.
Următoarea zi înainte de a pleca spre casă, am mai făcut un scurt tur prin centrul orașului trăgând concluzia că nu e așa interesant precum Edinburg.
Vlog Ziua 5
Costuri pentru 5 zile
Costurile sunt în lire sterline (1 lira = 5.51 lei)
Ca și regulă generală, pentru mâncare și cazare, cu cât te îndepărtezi mai mult de marile orașe, cu atât e mai scump.
- Combustibil – 145 (1600km)
- Mâncare – 219
- Cazare – 268
- Parcare – 25
- Obiective turistice – 84
- Neprevăzut (pana) – 176
- Avion: 220
- Total: 1117 lire / 2 persoane
Dacă ți-a plăcut aventura noastră, nu uita să te abonezi în formularul de mai jos, poate găsești idei de destinații interesante și chiar să dai un SHARE, poate îi inspiri pe alții!
Ne poti lăsa mai jos în comentarii tot felul de întrebări despre vacanța noastră sau chiar ne poți recomanda un nou roadtrip (pe care l-ai făcut sau ți-ai dori să ajungi). Orice sugestie e binevenită.