Roadtrip „Riviera Turcească”
Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorieTurcia și Grecia sunt cele mai exotice destinații în care se poate ajunge într-o zi din România cu mașina, așadar sunt și cele mai căutate atunci când vine vorba de un concediu. Deși nu au o climă prea diferită față de a noastră, eu simt că am ajuns într-un loc exotic atunci cand văd palmieri și lamâi pe marginea străzii 🙂
Drumul principal de a ajunge în Turcia din Romania este Ruse-Veliko Tarnovo-Nova Zagora- Svilengrad dar fiind principal și Turcia fiind o mare exportatoare de diverse, drumul e plin de tiruri așadar nu-l recomand. De fiecare dată când am fost (și am fost de câteva ori) traseul ales a fost Ruse-Omurtag-Kotel-Hamzebely. Fiind drum secundar și având unele porțiuni greu accesibile tirurilor (curbe stranse/drum ingust), vei întâlni destul de puține tiruri iar calitatea drumului e ok pentru 90% din distanță.
Primul oraș mare pe care-l poți vizita pentru a face cunoștință cu stilul de viață turcesc este Edirne. Se nimerește la fix pentru masa de prânz și o scurta plimbare prin bazar.
În Turcia autostrăzile sunt cu taxa iar metoda de plata e puțin anevoioasă pentru un turist. La poștă se cumpără un autocolant deștept pe care-l poți încărca cu credit și-l lipești pe mijlocul parbrizului în spatele oglindei retrovizoare. Când treci prin porți ți se scade din acel credit. Nu am înteles până acum când îți dai seama cât credit mai ai dar ce e clar e că atunci când nu mai ai și treci prin porțile de taxare, se aude o sirenă 🙂 Daca ai noroc de poliție prin zonă te va opri și te va pune să reîncarci, dacă nu, drum bun în continuare. Dacă nu vrei să-ți bați capul, pui GPS-ul pe varianta fără drumuri cu plata și vei merge pe drumuri europene cu 4 benzi dar cu limita de 110km/h. Infrastructura în Turcia este foarte bună între orașele mari/stațiuni.
Majoritatea românilor care merg spre stațiunile din Turcia opresc o noapte intermediară la Cannakale la strâmtoarea Dardanale. Acela e momentul în care ajungi în Asia dpdv. geografic. Plecând de la 8 dimineața din București, ajungi să fii pe ferryboat-ul peste Dardanale fix la apus. Ferry-urile circulă din 30 în 30 minute iar trecerea durează cam 20.
Cannakale este orașul perfect care să te aducă în starea de vacanță, au o faleză animată și mai toate hotelurile au vedere spre ea. Ca bonus, poți găsi acolo calul troian folosit în filmul Troia (cel cu Brad Pitt).
Riviera Turcească începe de la Kusadasi și se întinde până în Alanya atingând atât stațiuni la marea Egee cât și la Mediterană. Sunt 1100km din București până în Kusadasi iar asta realist vorbind, înseamna condus de la 8:00 până la 22:00 dacă vrei să-l faci dintr-o bucată, deci no fun.
Ca și relief, drumul de-a lungul coastei este destul de muntos (de fapt cam toată Turcia e așa). Legat de trafic sau stilul de condus, în partea asta a țării e destul de relaxată atmosfera. Nu se poate compara cu Istanbul, unde atunci când am fost, cu toata experiența mea de București mă simțeam puțin copleșit de situație. În Istanbul se merge accelerând tot timpul iar claxonul înseamnă orice (semnalizare, mulțumesc, înjurătură, salut etc). Oricum, bună experiența pentru un șofer.
În principiu turismul e destul de apreciat în Turcia pentru că are un impact major în economie iar autoritățile și oamenii iși dau interesul ca turiștii să nu întâmpine probleme. Tipul de turism practicat de către majoritatea stațiunilor/hotelurilor este cel de tip all-inclusive, adică parchezi la hotel și cele 7-10 zile cât stai nu ai niciun motiv să mai pleci (ai mâncare, băutură, distracție în interiorul resortului).
Revenind la stațiuni, deși toate sunt de genul all-inclusive, fiecare are farmecul ei și merită vizitate.
Kusadasi
Prima destinație Kusadasi, este un oraș port cu un parc rezervație naturala în apropiere unde se poate sta la plajă intr-un cadru izolat și liniștit. Parcul este numit Miliparc și o să trebuiască plătita o taxă rezonabilă la intrare. În jurul orașului mai există cetatea Ephesus și un mare parc acvatic. În centrul orașului există o alee pietonala cu iz de bazar și portul unde de obicei acostează vase mari de croazieră.
Kusadasi aș spune că este cea mai accesibilă stațiune pentru români din punct de vedere al localizării și al prețurilor. Gândește-te că e mai ieftin aici cu all-inclusive decât la Mamaia fără all-inclusive. Resorturile sunt mai mici și mai vechi decât în alte stațiuni, dar bine întretinute și cu un raport calitate-preț destul de bun.
Bodrum
Daca mergi în Turcia pentru plaje fine de nisip, ai ales greșit destinatia pentru că sunt puține zonele unde plaja nu are pietriș. Bodrum e cea mai săracă dintre stațiuni din punctul asta de vedere fiind situată pe o peninsula stâncoasa, așadar varianta de plajă este pe ponton în cadrul resortului (cu șezlong-uri și tot ce trebuie). Are un port renumit pentru ambarcațiunile mici și private de aici ajungându-se rapid în insula grecească Kos.
Marmaris
E cea mai verde și racoroasa dintre stațiuni, fiind înconjurată numai de păduri. Resorturile sunt înșirate pe faleză fara a avea un spațiu dedicat prea mare, dar cu zona de plaja privată. Plaja este una de pietriș dar apa e mai limpede decat în alte părti. Aș spune că asta e stațiunea perfectă pentru diverse excursii de o zi cu barca, locul cel mai mișto vizitat fiind Insula Cleopatra, rezervație naturală cu un nisip protejat (de fapt n-ai voie să iesi din apă pe plaja respectivă).
Oludeniz
Cea mai boemă stațiune, iese din tiparul all-inclusive, neexistând hoteluri de tip bloc iar plaja e comună. Are o faleză animată care chiar iți dă impresia de vacanță și o lagună rezervație naturală foarte liniștită. Plaja din păcate e cam pietroasă dar compensează prin culoarea super albastră și valuri mari câteodată.
Nefiind all-inclusive sau având aeroport în imediata apropiere, nu vin prea mulți români sau ruși ci mai degrabă englezi, nemți și nordici.
Dacă e lucru pentru care e Oludeniz renumită, este ca locație pentru parapantă. Având un munte de 2000m în apropiere, e locul perfect pentru amatori să încerce experiența mai ales cu view-ul asupra stațiunii. Se sare cu instructor și ai timp ~20min de admirat peisajul înainte de a ateriza pe plajă.
Bonus: Patara
Spun că e bonus pentru că n-am vazut-o promovată de nicio agenție de turism și iese din clasicul mod all-inclusive. Este un sat la 5km în afara drumului principal, foarte liniștit, cu puține hoteluri și destul de tradițional, adică sunt restaurante care nu vând alcool de exemplu.
Dar punctul culminant aici este plaja. O plajă rezervație naturală lungă de câțiva km și cu nisip fin. Pentru liniște și izolare e locul perfect.
Pe drumul către plajă există și un parc arheologic cu ceva ruine și un amfiteatru destul de bine pastrat. Nu vei da de foarte mulți turiști nici aici. Chiar am avut ocazia să-i fac un concert Laviniei de ziua ei în acest amfiteatru 🙂
Bonus: Kaputaș
Dupa Oludeniz înspre Kas, drumul pe coasta chiar devine de coastă și vei merge la înăltime pe marginea mării cale de câțiva zeci de km. Din când în când mai sunt mici golfuri neamenajate unde se poate opri și face baie. Unul din aceste golfuri se numeste Kaputaș. Există o oarece parcare la drumul principal și se coboară câteva zeci de scări. Plaja este cu pietre dar apa super limpede și merită o oprire.
Kas
Kas nu este chiar o stațiune ci mai degrabă un oraș cu ceva hoteluri la malul marii. Fiind pe coastă, nici aici nu există plaje ci doar varianta de ponton dar are un centru destul de turistic si restaurante cu view-uri la înălțime. Nici aici nu este prea folosit conceptul de all-inclusive.
Antalya
Nu cred că mai are nevoie de vreo descriere, e raiul all-inclusive-ului. Antalya-orasul chiar nu e turistic dar există o salba de comune apropiate care sunt considerate „Antalya” de către turiști. Aici vei gasi resorturi cât un mic oras, cu parcuri acvatice private, plaje private, terenuri de golf/fotbal etc. orice ca să nu ai niciun motiv să mai pleci. Plajele nu sunt cele mai nisipoase dar oamenii se străduiesc aducând nisip cu camioanele în unele locuri. Oricum când exista zeci de piscine în resort, puțini sunt cei care stau la plajă.
Fiind competiția mare între hoteluri, Antalya are raportul calitate-preț cel mai bun din Turcia.
Alanya
Locul unde se termină salba de stațiuni, este un fel de ruda mai săracă a Antalyei. Adică se bazează tot pe all-inclusive dar resorturile nu sunt așa mari și luxoase iar plaja este una comună.
Un astfel de roadtrip ajunge să aiba vreo 4000km și aș recomanda să aibă o durată de cel puțin o lună pentru a te întoarce relaxat acasa și a te bucura de tot ce oferă fiecare stațiune.
Legat de cazări, deși multe hoteluri sunt și pe Booking, Turcia e încă țara unde agențiile de turism fac legea, unele reprezentând în exclusivitate anumite hoteluri. Asta înseamna că pe Booking vei găsi prețuri considerabil mai mari decât la agenții. Așadar pentru orice vacanță în Turcia vă recomand să apelați la o agenție de turism din România și anume Agenția Patriot. Știu că site-ul nu e cel mai friendly dar va garantez că sunt probabil cei mai informați de destinația Turcia și de particularitățile fiecărui hotel sau stațiune.