3 zile prin Hunedoara cu mașina

Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorie

Deși avem o țară cu locuri care merita vizitate în fiecare județ, majoritatea oamenilor se rezumă la zonele bine cunoscute gen Valea Prahovei sau Mamaia. Mulți nu-și dau seama dar asta creează un cerc vicios și o experiență pe care o regretă la întoarcere. Ba din cauza aglomerației de pe șosea, ba că au așteptat 1h să li se ia comanda la restaurant sau că au dat 15 lei pe o apă plată.
Din fericire avem destule persoane prin țară care investesc în locuri unde pentru moment nu ajung foarte mulți turiști dar au încredere că lucrurile se vor schimba.

Una din aceste zone este Hunedoara, e ușor accesibilă din București (pe autostrada în mare parte) și există o diversitate de obiective naturale și istorice care pot fi vizitate. Exact ingredientele unui roadtrip reușit.

Traseul pe care noi l-am facut nu cuprinde tot ce se poate vedea în zona sau în drum spre și de obicei ne asumăm chestia asta atunci când timpul este limitat. Ne focusăm pe o anumită zonă sau obiective și ne ținem de plan. Ce ratăm acum rămâne pentru alte ocazii. No regrets 🙂

Planul a fost destul de simplist: castelul Huniazilor (cel mai castel din Romania, părerea mea), Sarmizegetusa Regia și dormitul într-un tanc. Da, în Romania poți dormi într-un tanc.

Destinația primei zile a fost Arsenal Park, lângă Orăștie. Este o fostă bază militara transformată în resort și parc de aventură. Din București până aici se fac aprox. 5h așa că în funcție de cât de dimineață plecați, puteți avea o după amiază la dispoziție pentru diverse activități dătătoare de adrenalină. Locul este gândit special ca să-ți ofere posibilități de petrecere a timpului în interior. De la SPA/parc acvatic la tras cu arma (cu muniție reală), biciclete, buggy-uri, paintball etc.

Deși oferă și optiune de cazare în camere normale, dacă tot ați ajuns până aici, v-aș recomanda ceva mai inedit, o cameră unde patul este într-un tanc.

Prețul este în jur de 200 lei/noapte și puteti verifica disponibilitatea aici.

Noi înainte de a ajunge la cazare, am preferat să mai mergem 15 km și să vizităm Parcul Dendrologic Simeria, practic o plimbare printr-un parc ceva mai sălbatic.

Următoarea zi este una destul de lejeră fără condus prea mult dar cu mers pe jos. Este ziua dedicată cetătilor și anume cetatea Devei și castelul Huniazilor (sau Corvinilor). Fără a fi mânat de vreun sentiment de naționalism, castelul Huniazilor se bate umăr la umăr cu unele de pe Valea Loarei pe care le-am văzut anul trecut.

Păstrând ideea de castele, în a doua seară, v-aș recomanda cazarea la 30km de Hunedoara, în Chimindia la un hotel castel. Prețul nu este exagerat, tot în jur de 200 lei (cum spuneam, beneficiile de a vizita zone mai puțin turistice) și vei petrece încă o noapte într-o atmosferă inedită. Verifică disponibilitatea aici.

A treia zi pornim ușor spre casă dar nu fără a vedea 2 obiective turistice importante ale țării. Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei de pe vremuri și lucrările lui Brâncuși din Târgu Jiu. Atenție, tot prin zonă există o localitate numită Sarmizegetusa simplu și va duce în altă direcție. Sunt și acolo niște ruine dar sunt lângă șosea și nu pot să spun că merită vizitate.

La Sarmizegetusa Regia activitatea principala este cea de plimbare/relaxare fiind undeva în mijlocul pădurii, departe de orice comună și fără tarabe cu cojoace în parcare. Pentru a păstra zona cât mai conservată, chiar se merge aprox. 1km prin pădure până la destinație. Ca și timp de petrecut în zonă, 2h sunt de ajuns pentru a-ți imagina ce se întâmpla acolo în urmă cu 2000 ani.

Traseul spre Târgu Jiu e unul destul de pitoresc fiind zona de deal/munte + defileul Jiului. Un defileu mai spectaculos decât Valea Oltului dar din pacate e în lucru cam dintotdeauna și pe unele porțiuni se circulă alternativ cu semafor. Fără nicio grabă, spre seară se ajunge în Târgu Jiu unde se pot vizita renumitele opere ale lui Brâncuși, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

De aici drumul spre București nu mai e așa interesant, se mai trece prin Horezu și Râmnicu Valcea însă pe noi nu ne-a atras nimic încat să oprim. Excepție fac micii de la Dedulești, imediat după Vâlcea 🙂

Costul acestui roadtrip cu plecare din București este de ~1000 lei/2 persoane (drum, cazare și mâncare).

 

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

1 thought on “3 zile prin Hunedoara cu mașina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *