Roadtrip de 4 zile cu un străin în România
Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorieÎn vara anului trecut, am avut datoria de a ne ocupa de 2 prieteni din străinatate care urmau să aterizeze la Cluj iar peste 4 zile să decoleze din București. Știți cum e, vreți să le arătati cât mai multe locuri, să-i impresionați și să le arătați că avem cea mai tare țară din lume. Dar la un moment dat intervine și partea rationala care-ți spune că persoana respectiva vine în vacanță, nu vrea să stea 10 ore pe zi în mașina pe șosele mergand prin sate care arată de fapt nivelul real de dezvoltare al țării.
Așa că am hotărât să alegem un traseu care să ne ducă la obiective turistice cât mai diferite și cu mers cât mai puțin în mașină. Traseul total a fost de ~550km cu stat în mașina în medie cam 2h pe zi.
Prima oprire plecând de la Cluj a fost la Salina Turda la vreo 25km distanță. Avem saline cu duiumul în România dar niciuna care să arate mai bine în poze decât asta. Impresionați: checked.
Următoarea oprire a fost la încă 30 minute de mers și anume la Cheile Turzii. Aici pe langa poze am mai facut și un mic traseu de mers prin chei de vreo 40 minute. Sigur că nu e Marele Canion sau cine știe ce peisaj nemaivăzut dar daca e un lucru care le place străinilor la țara noastră, acela e sălbăticia. La ei tot ce e obiectiv turistic e deja amenajat, eventual betonata o alee cu frânghii pe o parte și pe alta ca nu cumva să calci pe vreo bucată de iarbă. Impresionați: checked după ce am dat de un podeț rupt pe care l-am traversat cu ceva emoții și unde gradul de aventură s-a triplat instant.
Următorul obiectiv l-am descoperit în anii trecuți într-un alt roadtrip și anume Rîmetea, o comună în Apuseni la 1h distanță de Cluj și 30 minute de Cheile Turzii. E o comună ca oricare alta cu singura excepție că de acolo începe un traseu montan de vreo 3h spre Piatra Secuiului, un deal ceva mai aparte care te duce la vreo 600m altitudine și de unde ai o vedere spectaculoasă asupra Podișului Transilvaniei.
În zonă există un singur lor de cazare care merită luat în seamă și anume pensiunea Perla Trascaului (3*). Bonus dacă găsiți liberă camera cu jacuzzi.
Așadar, prima zi s-a gătat cum spune ardeleanul cu nici 100km de mers, numai bine pentru că oaspeții sunt deja obosiți după zborul până la Cluj.
Pentru că am vrut activități cât mai diverse, am hotărât ca a 2-a zi să facem și ceva mișcare și să urcăm Piatra Secuiului. Pentru asta trebuie să fiți pregătiți cu încălțări de munte pentru că e un traseu montan în toată regula și destul de accidentat. Sigur, exista trasee montane în aproape orice țară, dar diferența aici o face din nou sălbăticia. Puteți avea norocul să nu întâlniți nicio altă persoană pe traseu iar în vârf veți fi doar voi, vântul și o mare întindere de dealuri și câmpii. Impresionați: checked
Continuând drumul, la 40 minute distanță ajungem la Alba Iulia. Aici în ultimii ani a fost recondiționată cetatea Alba Carolina, un loc de promenadă și hidratare numai bun după mersul pe munte.
Ultima oprire pentru ziua 2-a e la incă 50km de mers și este Sibiu. Un strain venit dintr-o țară cu influențe germane se va simți aici ca acasă. Dar înainte de a vizita orașul propriu zis, trebuie să vă opriți la Muzeul Civilizației Populare ASTRA, unde puteți vedea case populare din toate zonele țării, mori de vânt, ateliere de diverse meșteșuguri etc. E un muzeu în aer liber, practic e o plimbare prin parc. De luat în calcul că e un parc destul de mare și aveți nevoie de cel puțin 3 ore pentru a-l vizita în întregime. Impresionați: checked (mai ales dacă le menționezi că sunt locuri în România unde oamenii încă mai traiesc zi de zi în case precum cele din muzeu).
Pentru cazare în Sibiu există nenumarate variante, noi recomandăm Hotel Am Ring (3*), are vedere direct spre Piața Mare și camerele sunt decorate în stilul epocii trecute.
Așadar, a 2-a zi am bifat: traseu pe munte, vizitat cetate, vizitat parcul-muzeu cu case populare și bineînteles centrul vechi al Sibiului.
Următoarea zi înainte de a ajunge pe Transfăgărășan, am facut o oprire la Castelul de Lut în comuna Porumbacu de Sus, un loc înca în construcție dar foarte pozabil. Impresionați: checked.
Restul zilei l-am petrecut pe Transfăgărășan-Vidraru spre Curtea de Argeș cu nenumărate opriri pentru poze și o porție de mici la 2000m altitudine. Asta a fost ziua în care am mers cel mai mult, vreo 150km dar asta pentru simplul fapt că ce era de vizitat era o… șosea :). Sunt șosele montane o mulțime în Europa dar sunt puține cele care au view asa pozabil cum are Transfăgărășanul, mai ales pe partea sibiana. Impresionați: checked
Nicio vizită a unui strain în România fără o biserică, așa că pică la fix Curtea de Argeș, mai ales că nu e oarece biserică ci una de legendă și care adăpostește mormântul unor regi despre care probabil au învățat la orele de istorie.
În Curtea de Argeș recomandăm Casa Domnească (4*), o pensiune cu piscina interioară și saună numai buna pentru înmoiat oasele după o zi petrecută în mașină.
Ziua 4 e dedicată Bucureștiului și începe cu o vizită la Palatul Parlamentului, apoi o plimbare pe Victoriei-Centru Vechi (singura zonă care e cât de interesantă pentru un turist), continuă cu o vizită la Palatul lui Ceaușescu (recent deschis) pentru că pe lângă Nadia și Hagi, majoritatea știu cine a fost Ceaușescu, o plimbare prin Herăstrău și vacanța se încheie într-o atmosferă relaxantă la Therme, de care vor fi impresionați cu siguranță.
Cam ăsta a fost planul creat de noi pentru cele 4 zile, plan de care oaspeții s-au declarat foarte multumiți pentru diversitatea locurilor/activităților alese și care abia așteaptă să revină pentru a vizita și alte zone.
Suntem curioși care ar fi fost traseul pe care voi l-ați fi ales pentru acest traseu Cluj-Bucuresti în 4 zile și așteptăm răspunsurile în comentarii.
Foarte fain roadtrip. Trebuie să concep și eu un traseu (tot cu străini) pentru o săptămână în România în iunie, aterizat în București, plecat din București. Păcat că Transfăgărășanul e închis atunci…
Hello. Ce-mi vine rapid in minte (nestiind daca au vreo pasiune anume sau varsta lor). Bucuresti – Constanta (oras, ceva cetati, cheile Dobrogei) – Tulcea (day trip in delta) – Galati – Buzau (vulcanii noroiosi) – Brasov (oras) castelul de lut – Sibiu (muzeul satului, oras) – Calimanesti (o noapte la strand termal) – Bucuresti.
Daca imi dai mai multe detalii despre oaspeti, mai pot veni cu variante 🙂