Plimbare de o zi la cel mai frumos muzeul al satului din România

Categories Idei de roadtrip

Probabil știți sentimentul acela de hai să mergem pe undeva care apare în prima zi de weekend cu soare după câteva săptămâni de cer gri și frig. Când ne-am trezit și am văzut soarele care ne bătea în geam, am deschis rapid Google Maps și am căutat unde am putea ieși pentru câteva ore din București într-o rază de 150km.

Eram de părere că am văzut tot ce era de vizitat în mai toate orașele din această rază dar nu știu cum s-a nimerit să insist mai mult cu zoom-ul în zona Pitești și mi-a sărit în ochi Muzeul Golești. Mai exact pentru că am văzut din satelit că e destul de întins, deci e loc generos de plimbat pe jos (ceea ce ne doream).

Vedere din satelit

Din denumire am crezut inițial că e ceva tehnic, pe nișa de Viticultura și Pomicultura așa că am plecat bucurându-ne de călătorie și fără a avea mari așteptări de la destinația finală. Pe site-ul muzeului ne-am uitat doar ca să aflăm care e programul de vizitare.

Muzeul e în satul Golești, la vreo 5km de Pitești, pe drumul vechi spre București (pff ce de -ești 🙂 și e bine semnalizat din drumul principal.

Odată ajunși acolo, deși exista și opțiunea de tur ghidat, noi am ales varianta de a ne plimba în ritm propriu, având toată ziua la dispoziție.

Goleștii (de unde vine și numele muzeului) au fost o familie înstărită din secolul 18. Unii dintre ei au fost școliti prin afară și au venit în țară cu gândul să facă educație la un nivel asemănător. Au construit o școală (care se poate vizita) și și-au pus în aplicare cunoștintele în diverse domenii (de ex: medicină).

Clădirile rezidențiale parte din conac sunt interesante, dar nu ceva foarte diferit, ce n-ai mai văzut prin alte părți.

Cel mai frumos muzeu al satului din România

Creat în afara zidurilor conacului, probabil după epoca de aur a familiei, acest muzeu al satului este cel mai autentic pe care l-am vizitat noi până acum. Da, mai frumos și decât Muzeul Astra de lângă Sibiu.

Felul în care sunt așezate casele, curțile și ulițele îți dă impresia că te plimbi efectiv printr-un sat de acum 100-150 ani. Nu vezi stâlpi de curent sau alte clădiri prin jur care să denatureze efectul. Nota 10+ celui care a proiectat acest sat.

Zona e destul de mare cât să te plimbi cel puțin 2h, poți intra în curți și chiar și în unele dintre case.

Ca și concluzie, distanța de doar 110 km față de București și faptul că poți merge 90% pe autostradă îl face un obiectiv turistic accesibil iar efortul depus cu drumul se compensează cu experiența autentica (față de Muzeul Satului din București).

Costurile cu plecare din București ale unei astfel de escapade ar fi:

  • 100 lei combustibil
  • 14 lei acces muzeu
  • ?? mâncare
Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *