Roadtrip în Creta (2018)

Categories Idei de roadtrip, Jurnale de călătorie

În cazul nostru, când vine vorba de vacanța de vară, preferăm luna septembrie și un loc încă destul de călduros pentru statul la plajă. Asta ne asigură cumva că nu e super aglomerat, temperatura la prânz e una acceptabilă iar prețurile ceva mai scăzute față de vârful sezonului.

Cu 2 săptămâni înainte de ziua plecării, nu știam exact unde vom merge. Am oscilat între Thasos (Grecia) și Turcia dar simțeam că nu ne convine niciuna. Avem niște prieteni care plănuiseră deja de câteva luni o vacanță în Creta și au tot încercat să ne convingă și pe noi să îi însoțim dar nu eram prea siguri, crezând că e prea asemănător cu Cipru pe care doar ce-l văzusem. Până la urmă am văzut câteva poze și ne-am convins, mergem în Cretaaa!


Dacă nu ești interesat de varianta scrisă, te poți uita la vlogurile de mai jos.
Abonează-te la canalul roadtrips.ro de YouTube pentru a fi la curent cu toate video-urile noastre.


Organizarea

Fiind vorba de un roadtrip, prima idee care ne-a venit în minte a fost să plecăm cu mașina din București până la Atena și apoi ferry până pe insulă dar dezavantajele erau destul de multe: București-Atena era deja un drum pe care-l făcusem deci nu mai era sentimentul de explorare, aveam costuri extra pentru o noapte intermediară, taxă mare de ferry pentru mașina etc. Adică ajungeam la vreo 700e doar drumul + 4 zile consumate.

Asta ne-a adus în situația în care ne-am dat seama că trebuie musai să mergem cu avionul și să închiriem mașina de acolo.

Din România nu există curse de linie către Creta (din primavara 2019 începe să zboare Ryanair spre Chania) așa că singurele opțiuni erau cu conexiune în Atena (ceea ce e ok doar că ieșeam cam scump, adică vreo 800e dus-întors). Am tot testat tarifele pentru diferite date de plecare și am avut norocul să găsim o cursă directă spre Heraklion, mai exact un charter de la Ellinair la super prețul de 118e/2pers cu tot cu bagaj de cală pentru dus (charterele sunt doar în sezon dar noi plănuisem întoarcerea la începutul lui octombrie). Pentru întoarcere am mai luat 2 zbouri RyanAir (Santorini-Atena, Atena-București) cu 380e/2pers.

Pasul următor a fost să facem rost de mașină. Încă nu avem card de credit așa că n-am putut folosi companiile mari (Avis, Hertz, Europecar) și a trebuit să găsesc o companie locală care să accepte plata garanției cash. Și am găsit CretaRent, care nu doar că nu cereau card de credit dar nu cereau niciun fel de garanție. Nici măcar n-a fost nevoie de plata vreunui avans. Ne-a așteptat un reprezentant la aeroport, i-am plătit pentru toată perioada și asta a fost. Mașina avea sigla Europecar pe ea deci probabil sunt un fel de subcontractori. Cost Nissan Micra pentru 10 zile – 204e si încă vreo 150e benzina pentru ~1100km.

Majoritatea mașinilor închiriate în Creta sunt din clasa mică și nu neapărat din cauza economiei dar chiar sunt mai practice pe strazile înguste ale orașelor sau pe drumurile de munte.

Pentru cazare nu ne-am făcut griji, am folosit Booking și a lor aplicație de mobil pentru a stabili chiar în timpul zilei unde urma să dormim seara. În medie am dat ~50e pentru o noapte de cazare.

Planul

Din documentările pe care le-am facut înainte de plecare am înțeles că insula este una în mare parte muntoasă și că deși distanțele sunt relativ scurte, viteza medie e undeva pe la 35km/h.

Părți de autostradă sunt foarte puține (aș estima eu un total de vreo 100km și toate în zona de nord (care este mai plată). În jumătatea vestică a sudului e munte în toată regula și din cauza asta nu se poate da tură insulei doar pe malul mării.

Ca și obiective ne-am propus să vedem ceva arheologie, plaje, orașele mari și zone de munte neturistice. În principiu am vrut să mergem în toate zonele, de la est la vest și de la nord la sud :). În 10 zile, credem noi că am acoperit cam 70% din tot ce merită vizitat în Creta.

traseul nostru prin Creta (cu roșu locurile de înnoptare)

Experiența

Planul pentru prima zi a fost …să ajungem :). Adică am aterizat la 18, am ridicat rapid mașina (care avea rezervorul pe roșu, noroc cu Waze și ghidarea către prima benzinărie) și ne-am îndreptat spre hotel. Toate astea s-au întâmplat mai rapid decât ne-am așteptat așa că am avut timp să prindem și apusul la cea mai apropiată plajă.

PS: Câteodată e bine să citiți în detaliu review-urile hotelului de pe Booking, așa am aflat să spunem pas micului dejun de la hotel și să mergem la o braserie de peste stradă.

Deși eram nerăbdători de a sta la plajă, am hotărât că primele zile să fie de explorat, acum cât suntem odihniți 🙂 Așa că ne-am luat inima-n dinți și am mers direct la cel mai vizitat obiectiv din Creta, Palatul Knossos. Aici am dat peste hoarde de turiști, grupuri ghidate de câte 30-40 persoane care după ce primeau explicații, stăteau la coadă ca să facă poze din unghiul respectiv. Ca turist independent, era imposibil să te plimbi în voie pentru că tot timpul erau 1-2 grupuri după care trebuia să stai.

Trecând pe repede înainte prin tot complexul, am hotărât pentru partea a doua a zilei să ne retragem în munți. Deși o insulă muntoasă, Creta are o agricultură foarte dezvoltată pentru că există o mulțime de platouri cu irigații și tot ce trebuie. Cel mai întins dintre ele este Platoul Lasithi și este recunoscut pentru sutele de mori de vânt pe care le găzduiește. Sau pe care le găzduia cândva pentru că foarte multe dintre ele sunt în paragină.

Fiind în Grecia, era inevitabil ca legenda lui Zeus să nu fie folosită pentru a promova anumite locuri. Unul din ele este Peștera lui Zeus, unde conform legendei, însuși Zeus s-a născut. Pentru asta a trebuit să facem un mic trekking de 20minute, varianta leneșului fiind urcarea pe măgari.

Finalul zilei ne-a prins iar în civilizație, în orașul Agios Nikolaos, un oraș despre care nu știam nimic dar pe care l-am ales pentru simplul fapt că aveam mai multe opțiuni de cazare din care să alegem. Alegerea a fost una inspirată, acest orășel fiind unul foarte pitoresc, asemănător celor de pe coasta amalfitană.


Vlog Ziua 1


Plecând din Agios Nikolaos, primul obiectiv a fost insula Spinalonga, o insulă aflată la câteva sute de metri de mal folosită pentru exilarea leproșilor în trecut. Acum doar o cetate în ruină, este cel mai vizitat obiectiv din zona de nord-est. Ajungând în dreptul acesteia și văzând o mulțime de vaporașe acostând, am zis pas și doar am survolat-o cu drona.

Cred că de fapt eram nerăbdători să ajungem la plajă pentru că după o scurtă pauză de prânz în Agios Nikolaos am plecat direct spre plajă. Mai exact spre Voulisma Beach. Am aflat ulterior că e un loc destul de turistic, drept dovadă și parcarea neîncăpătoare. Plaja e una destul de îngustă cu 2-3 rânduri de șezlonguri și negăsind niciunul liber, nu prea ne-am găsit locul și după o scurtă baie, ne-am uitat pe hartă care e cea mai apropiată plajă în direcția noastră și am plecat într-acolo.

După vreo 15 min am ajuns pe o plajă doar a noastră, cu nisip la fel de fin și cu o vedere către niște munti care par că se opresc direct în apă. Plaja se numește Golden Beach din Pacheia Ammos.

După încă 1h de condus pe drumuri de munte, am ajuns în cel mai mare oraș din est, Sitia, unde ne-am întâlnit și cu prietenii care erau și ei la jumătatea vacanței.


Vlog Ziua 2


În partea de est, cel mai important obiectiv este Plaja Vai, plajă care are alături cea mai mare rezervație naturală de palmieri din Europa. Plaja se află la vreo 25km de Sitia și se află într-o zonă destul de izolată, la km buni de cea mai apropiată localitate. Tot aici, separată de o stânca se află și o plajă pentru nudiști.


Vlog Ziua 3


Odihniți și relaxați după o zi întreagă de plajă, următoarea zi ne-am îndreptat spre sud cu o mică schimbare de plan. Din Ierapetra, care e cel mai mare oraș din sud, există excursii de o zi pe insula Chrissi și asta plănuisem și noi de acasă să facem. Cu o zi înainte însă, căutând informații mai exacte despre această insulă, am descoperit pe TripAdvisor review-uri recente, review-uri care spuneau că locul e tourist trap. Așa că am hotărât să ne continuam drumul până la Matala, cu o oprire pentru o prima baie în Marea Libiei.

Cum spuneam mai sus, zona de sud este o zonă muntoasă iar puținele plaje care sunt, sunt greu accesibile. Una dintre ele este Agio Farango. Pentru a ajunge aici, după 5km de drum neasfaltat, urmează încă vreo 3km pe un drum accidentat (recomandat 4×4), iar ultimii 2km pe jos printr-o rezervație naturală. Efortul este răsplătit atunci când odată ajuns la final, te poți arunca direct în mare, lucru pe care l-am făcut și noi.

Odată ajunși iar la civilizație, dupa încă 20 minute eram deja în Matala, locul unde urma să dormim. Ne-am sincronizat perfect cu timpul, prinzând chiar și apusul.


Vlog Ziua 4


Matala putem spune că este o Vamă Veche a Cretei, în trecut fiind un loc important în cultura hippie din Europa. Există anumite localuri care încă încearcă să profite de pe urma acestui vibe și încă există persoane din generația hippie care ajung aici, doar că majoritatea au 60+ ani așa că nu cred că se va mai păstra prea mult acest aer boem.

Plaja este una dintre cele mai bune din sud, are toate facilitățile moderne și în plus, există și un sit arheologic care poate fi vizitat direct de pe plajă.

Următoarea destinație era la 2 ore distanță așa că târziu după amiază am pornit iar la drum, spre Chora Sfakion. Acest drum mi s-a parut (cel puțin pe ultimii 50km) cel mai dificil (și frumos) din toată vacanța. Practic mergeam pe un drum de coastă la o altitudine destul de mare, cu soarele în față și fără parapeți pe o bună parte din el. Ca și bonus, trecea din când în când prin sate unde se îngusta la o singură bandă. Până la urmă am ajuns la cazare la fix cât să prindem apusul și să ridicăm și drona.


Vlog Ziua 5


Chora Sfakion este o localitate care cuprinde câteva zeci de cladiri și este folosit ca punct de tranzit pentru localitățile și plajele neeaccesibile cu mașina din sud. Practic e cap de linie pentru un traseu de ferry care străbate sudul Cretei. Noi am ajuns aici pentru a ne putea îmbarca pe un vaporaș care să ne duca în Loutro, un golf liniștit și cu apă turcoaz unde să putem sta la plajă. Plaja este cu pietre și are cea mai clara apă pe care am întalnit-o în Creta.

Acest loc trăiește doar din turism, estimez eu că 90% dintre cladiri sunt hoteluri/restaurante, însă faptul că nu e accesibil cu mașina îl face un loc liniștit iar oamenii care știu de locul ăsta și ajung aici, sunt oameni care știu cum să se comporte civilizat.


Vlog Ziua 6


Asta a fost ultima zi în sud, urmând ca seara să ajungem în nord, în Kissamos, locul care ne va fi tabăra pentru explorarea plajelor din zona de vest.

N-am menționat până acum vreo recomandare de hotel pentru că n-am simțit nevoia, adică aveau un preț corect sau mai puțin corect pentru ce ofereau. În Kissamos însă, așteptările ne-au fost depășite de Castell Hotel așadar îl voi menționa ca recomandare.

Primul obiectiv spre care am pornit este complexul de plaje Elafonisi, probabil locul cel mai folosit pentru a promova imaginea Cretei. La plecare, recepționista ne-a anunțat că astăzi ciclonul Zorba își va face apariția prin zonă și că vântul se va înteți. Lucru care s-a și întamplat la nici 1h de când am ajuns. Așadar ne-am rezumat ca majoritatea la o scurtă plimbare prin lagună, am făcut poze și am mers mai departe.

Din fericire, am avut și o alternativă mai ferită de vânt, la doar câteva minute de mers cu mașina de Elafonisi și anume plaja Kedrodasos. De la parcare până pe plajă se mai merge vreo 15-20 min pe un drum destul de accidentat. Locul este destul de izolat, probabil din cauza asta e și foarte căutat de către amatorii de stat cu cortul, chiar am văzut grupuri destul de numeroase de prieteni care aveau un fel de oraș făcut din corturi care în mijloc aveau o piață publică 🙂

Menționez că plaja Kedrodasos mi s-a parut cel mai exotic pe care l-am vizitat în Creta.

Alungați de vânt și de aici după câteva ore și forțați find să plecăm spre casă mai devreme decât ne așteptam, am hotărât să mergem să vedem o altă plajă care era în plan abia mâine, plaja Falasarna. Dacă e vreun loc unde se face surf prin Creta, cred că asta e. E genul de plaja oceanică, nisip fin, lată de 1-200m și lungă de km.


Vlog Ziua 7


Ciclonul Zorba continuă să avanseze și ajunge și pe continent, pentru început doar cu rafale de vânt dar asta nu ne oprește să ne continuăm traseul. Astăzi avem în plan o altă perlă a coroanei, laguna Balos. Majoritatea turiștilor preferă să ajungă aici în excursii de o zi cu barca. Asta pentru că drumul pe peninsula unde se află acest loc este neasfaltat și destul de greu de parcurs cu o mașină din clasa mică. De unde s-a terminat asfaltul și până în parcarea finală, mers încet și bucurându-ne de peisaj, am făcut cam 30 minute. De acolo și până la lagună, se mai merge vreme de 15 min. pe jos pe teren accidentat.

Nefiind vreme de plajă, n-am stat prea mult și ne-am îndreptat spre Chania, al doilea cel mai mare oraș al Cretei. Vremea posomorâtă și-a spus cuvântul și după amiază ne-a prins somnul 🙂 Însă tocmai bine pentru că ne-am trezit la fix cât să mergem pe faleză să vedem apusul. După cum se poate vedea mai jos, a fost epic.


Vlog Ziua 8


Vremea a continuat să fie urâcioasă așa că următoarea zi a plouat mai tot timpul. Din fericire oricum nu ne făcusem planuri de plajă. Ne-am continuat drumul către Rethymno, un alt oraș cu o istorie bogată, fost port venețian (ca mai toate orașele din nordul Cretei). Destul de pitoresc încât să simți atmosfera de vacanță. În plus există și o cetate destul de mare care oferă un viewpoint asupra întregului oraș/port.


Vlog Ziua 9


Și iată-ne în ziua 10 înapoi in Heraklion unde planul era să predăm mașina, să vizităm orașul și să stăm peste noapte, urmând ca următoarea zi la primă oră să ne îmbarcăm pe ferry spre Santorini.

Am rezolvat cu biletele, ne-am lăsat bagajele la un AirBNB de data asta și am plecat în explorarea orașului. Heraklion este capitala insulei, cel mai mare oraș, așadar sunt destul de multe de văzut. Ne-am rezumat la o plimbare lungă prin centrul vechi și port/faleză. Atmosfera este una de oraș continental decât de insula dar destul de animată.

Dis de dimineață ne-am pornit spre îmbarcare. Vasul era acolo, gata să-și primească pasagerii dar am fost anuntați ca s-a anulat cursa din cauza valurilor din largul mării. Singura opțiune: banii înapoi pe bilete și încercat zilele urmatoare (cu sunat la call-center înainte de a ajunge în port). Ne-am luat banii inapoi, ne-am pus pe o bancă și am scos laptopul că sa facem planul. Biletele de avion înapoi erau cu plecare din Santorini peste 3 zile așadar cel mai înțelept a fost să mai stăm o zi în Heraklion și să sperăm că următoarea zi ne putem continua drumul. Era sâmbătă așadar opțiunile de cazare erau destul de limitate (adică începeau de la 150e/noapte) în oraș, așa că am ales o stațiune din jurul orașului unde era o zonă de resorturi și plajă unde am lenevit toată ziua.

Am pus ceasul să sune la 6 dimineața (la 9 era plecarea) ca să avem timp să luăm un taxi și să ajungem în port (eram la vreo 10km distanță) în caz că astăzi plecau ferry-urile. La 6 dimineața îi dădeam Kalimera unui operator de la call-center-ul Minoan Lines ca să aflu dacă e albă sau neagră. Destul de relaxat, îmi spune că nu știe daca se pleacă astăzi (cu 3 ore înainte de ora programată). Csf, n-ai csf. Mai stăm încă o zi. Ne mutam iar cu cazarea în oraș încât să fim mai aproape de port pentru următoarea zi și plecăm la explorat orașul. Era destul de cald așa că ne-am găsit refugiu pentru ore bune în Muzeul de Arheologie din Heraklion.


Vlog Ziua 10


Santorini

În a 3-a zi am plecat într-un final spre Santorini. Există 3 companii de ferry care fac regulat traseul Heraklion-Santorini, unele mai ieftine și mai lente și altele mai rapide și mai scumpe. Raportul preț-viteză mi s-a parut cel mai echitabil la Minoan Lines. 45e/pers/sens pentru o durată de 1.5h. Vasul este unul comparabil cu cele de croazieră, există ca la avion clase de Economy, Business, VIP (cu cabină de dormit). Ca și activități nu există prea multe variante (semnal la telefon/internet se prinde intermitent). Scaunele erau super confortabile așa că mare parte din drum am dormit legănați de tangaj.

Variante de a ajunge din port în oraș sunt destul de multe. Cel mai comod este stabilirea de la hotel a transferului dar noi primisem o ofertă de 25e/pers pentru 5km ceea ce mi s-a părut cam mult. Există în port o mulțime de oameni care strigă taxi, transfer sau public bus. Mi s-a parut amuzant ca cei de la compania de transport de stat să strige și ei ca să strângă pasageri 🙂 Cum era și normal, la public bus biletul a fost doar 2e. Nici să nu vă gândiți la varianta mergem pe jos din port pentru că e vorba de urcat un perete de stâncă de vreo 200m care și mașinilor le ia vreo 10 minute.

Pentru cazare în Santorini, orașul cel mai pitoresc (și mai turistic) este Oia dar prețurile pleacă de la 200e/noapte. Noi plecând următoarea zi, am ales să fim mai aproape de aeroport și să ne folosim de transportul public pentru mișcare așa că am stat în Mesaria. Cum spuneam, biletul este 2e iar sistemul este foarte bine dezvoltat, existând legături dese între toate orașele mari, așa că am făcut doar 10 minute până în capitala insulei (Thira) de unde ne-am început explorarea.

Pentru o singură zi pe care am avut-o la dispoziție, am hotărât să facem cel mai pitoresc traseu de trekking din insula, Thira-Oia. Un traseu care străbate malul marii și traversează cele mai interesante sate iar la final se ajunge în locul cel mai potrivit pentru a privi apusul, în Oia.


Vlog Santorini


Concluzii

Creta e genul de destinație care merită explorată pe cont propriu. Există resorturi all-inclusive în zona de nord dar pentru genul ăsta de experiență aș recomanda mai degrabă Turcia (raport mai bun calitate-preț). Iar excursiile de o zi din resort către diverse obiective turistice sunt de obicei un fiasco (pe grabă și obositoare).

  • drumuri bune și șosele libere în septembrie
  • zona de nord e una turistică/industrială, zona de sud una mai izolată/liniștită/boemă
  • greu cu parcarea în orașele mari (Heraklion, Chania, Rethymno, Agio Nikolaos)

Costurile pentru tot ce a presupus acest roadtrip însumează 2589eur pentru 14 zile, 2 persoane.

Dacă ți-a plăcut aventura noastră, nu uita să te abonezi în formularul de mai jos, poate găsești idei de destinații interesante și chiar să dai un SHARE, poate îi inspiri pe alții!

Ne poti lăsa mai jos în comentarii tot felul de întrebări despre vacanța noastră sau chiar ne poți recomanda un nou roadtrip (pe care l-ai făcut sau ți-ai dori să ajungi). Orice sugestie e binevenită.

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *