Roadtrip „Cetățile Dobrogei”

Categories Idei de roadtrip

Mulți iau în considerare Dobrogea doar ca zonă de mers la plajă vara, dar așa cum v-am arătat în articolul despre Cheile Dobrogei, există și alte tipuri de obiective de vizitat, mai ales dacă metoda de transport este mașina.

De data asta vom prezenta un roadtrip către cele mai impresionante și bine conservate cetăți ale Dobrogei. Fiind o zona strategică (ieșirea la mare) de dintotdeauna, indiferent de cine a avut controlul regiunii, a avut interesul să o păzească bine iar acest lucru se făcea cu ajutorul acestor cetăți, unele cu rol strict militar, altele ca mini-orașe care să tina soldați în zonă.

După cum se vede pe traseul propus, nu vom folosi autostrada prea mult și vom trece cu bac-ul pe la Silistra pentru că „avem treabă” în zona de sud. Traversarea durează cam 20 min. iar dacă se merge în afara weekend-urilor de vară, zona e destul de puțin circulată (vara e folosită ca rută de scurtat aglomerația pentru cei care vin din sudul litoralului spre București) și e tipică Dobrogei, adica drumuri drepte și distanță mare între localități.

După aprox. 1h de mers de la debarcare, apar primele obiective, cetatea Adamclisi și Tropheum Traiani, la 2km distanță unul de altul. Pietrele rămase în combinatie cu ceva imaginație te vor ajuta să-ți faci o idee despre ce a fost cândva acolo. Aici intrarea este liberă fiind cumva în sălbăticie, însa la Tropheum Traiani zona e mai organizată și intrarea este cu plată. Timp necesar pentru vizitarea amândurora: 1h.

Următoarea destinație ar fi Constanța, dar drumul recomandat diferă în funcție de cât timp aveți la dispoziție pentru acest roadtrip. Se poate merge pe drumul cel mai direct sau se poate ocoli pe drumuri secundare printre lanuri de grâu și prin sate pustii (și sărace) până la Mangalia, apoi din stațiune în stațiune până la Constanța.

În Constanța recomandăm o plimbare pe faleză, la delfinariu și cu puțin noroc chiar și în casino-ul părasit dacă nimeriți un gardian mai însetat.

Dacă ați plecat mai târziu din București și nu mai aveți cel putin 4h de lumină pentru următoarea bucată de traseu, aș recomanda să dormiți în Constanța sau Mamaia pentru că mai departe o să fie mai greu cu găsitul unui loc de înnoptare.

Hotel Ibis – vedere la mare – click pentru pret

Drumul continuă pe malul mării până la Babadag (tot pe drumuri secundare, deci libere) cu prima oprire la o cetate de care sigur ați auzit în cărtile de istorie și anume Histria (cea mai veche așezare urbană din țară), cetate care se află lângă localitatea Istria. Aici pe lângă ruinele în aer liber, există și un muzeu destul de mare. Intrarea este contra cost. Durată vizitare: 1h

Următoarea oprire este la încă 1h de mers, undeva lângă Jurilovca și aici împuști 2 iepuri dintr-o lovitură pentru că cetatea Argamum se află într-o zonă destul de pitorească, pe capul Doloșman, pe malul lacului Razim. Aici este sălbăticie așadar nu vei plati nimic pentru vizită.

La vreo 20km distanță, tot mergând pe malul mării pe un drum proaspăt asfaltat, vei ajunge la cetatea Enisala, cea mai „în picioare” dintre cetăți și probabil cea mai pozabilă. Aici se plătește pentru vizită.

De aici vom începe să ne întoarcem spre casă dar înainte de a ajunge pe autostradă, trebuie să prinzi apusul la cetatea Capidava, pe malul Dunării. Poți pune pe GPS comuna Capidava și să mergi pe orice drum îți recomandă GPS-ul pentru că vei da de aceleași drumuri pustii și pitorești ale Dobrogei.

Costul acestui roadtrip cu plecare din București este de ~600 lei/2 persoane (drum, cazare și mâncare).

 

Ți-a plăcut ce ai citit?
Abonează-te și vei afla primul când avem un articol nou.
Ce mai aștepți?


Responsabil cu șofatul si găsit traseele cele mai puțin plictisitoare.
Experiență de ~250.000km la volan.

2 thoughts on “Roadtrip „Cetățile Dobrogei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *